먼저 휴식을 생각하라! 그리고 숙면 (충분한 수면 - 10시 반 취침)을 취하라.
모든 조건을 다 이행했더라도 '충분한 수면'이 부족하다면, 그것들은 다 헛일이다.
감기 바이러스가 침입하면 인체의 면역체계는 에너지를 집중해야 하는데 이것은 인체의 '체내효소' 에 의해 처리된다. 감기에 걸리면, 체내효소의 역량을 바이러스를 퇴치하는데 우선 투입하기 때문에, 다른 곳의 효소역량은 떨어질 수밖에 없다. 그래서 감기에 걸리면 음식물의 소화, 흡수와 관련된 '식욕' 을 잃는다.
감기에 걸렸을 때, 억지로 음식을 먹으면 소화도 어렵고, 오히려 바이러스를 퇴치하는 면역력(효소역량) 을 떨어뜨리게 된다 더구나 기름진 음식, 가공식품 따위의 유해물질
을 먹으면, 면역력은 더 약해져서 감기를 장기전으로 끌고 가게 되는 것이다. '면역기능 (=효소역량)' 을 더 좋게 만드는 것이 감기를 빨리 낫게 하는 방법이다.
이것은 면역체계 약화에 관련된 감기, 포진, 암, 간염, 자가면역질환 등의 공통된 처방이다.
a. 생수를 틈틈이 섭취하여 소변을 통해 노폐물을 잘 내보내야 한다.
b. 인체에서 쓸 수 있는 효소 가동량을 높여줘야 한다.
이는 먹는 음식의 양을 줄여야 한다는 말과 같다. 체내 효소는 췌장, 간장 등에서 만드는데, 이런 효소를 음식물 소화 시키는 데다 사용하지 않고, 그 대신 염증이 생긴 곳에서 우선적으로 쓸 수 있도록 하는 것이다. 식사량를 줄일 수 없다면 '소화효소제' 를
적극 복용토록 한다. 감기, 소모성 질환에서는 효소를 '대량' 으로 필요로 한다.
따라서, 소화효소제의 적극 복용은 감기 등의 치료기간을 단축하는데 역할을 하는 것이다.
c. 효소의 활성에 도움이 되는 비타민, 미네랄, 코큐텐..등의 건강보조식품을 충분히 보급해 준다. (註: 비타민 C를 하루 10~20g 메가도스한다. 단, 설사를 하면 감량한다 )
설탕이 많이 들어있는 청량음료, 사탕, 과자, 초콜릿이나 케이크 등은 인체 내의 대사과정에서 다량의 비타민과 미네랄을 고갈시킨다. 따라서 스낵식품의 군것질은 하지 말아야 한다. 단 것을 많이 먹는 어린애가 감기에 잘 걸리고, 낫지 않는 것은 이 때문이다. |
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Part II - Digestive Function (Part 1 - Nutrition)
The second way to have poor nutritional intake according to Drs. Stoff and Atkins is through poor digestive function. Elizabeth Lipski, C.C.N., author of Digestive Wellness says that the best diet in the world won’t help if you aren’t digesting your food properly. According to Dr. Anthony Cichoke, MD, Ph.D., the purpose of the gastrointestinal system is simple:
- To extract nutrients from foods.
- To digest nutrients into units small enough to be absorbed (vitamins, minerals, antioxidants, etc.) To eliminate waste products.
A Few Typical Digestive Problems
“Poor digestion can do more than give you a stomach ache or gas because digestion is the mechanism that makes your body work…a clog in the works may be only the tip of the iceberg. Chronic fatigue, premature aging, arthritis, poor skin and hair quality, toxicity, allergies, cancer, and many other diseases can all result from faulty digestion because poor digestion interferes with nutrient breakdown, absorption and metabolism; allows toxins to remain in the body and accumulate; and over-stresses the body.” Dr. Anthony Cichoke
Some Symptoms
“Symptoms of [digestive problems] may include abdominal pain, allergic symptoms, belching, a bloated feeling, a burning sensation after eating, chronic bowel irritation, chronic fatigue, constipation, diarrhea, gas, insomnia, joint and muscle pain, nausea, rumbling noises, skin disorders, sugar cravings, and vomiting. Heartburn often accompanies indigestion.” Dr. James Balch, MD
Digestive problems are wide spread. According to Elizabeth Lipski, C.C.N., except for the common cold, digestive problems are the most common reason people seek medical advice.
■ Stomach – Hydrochloric Acid
The most common digestive problems with the stomach are gastric ulcers and low hydrochloric acid (particularly for persons over 60) according to Ms. Lipski. She also states that hydrochloric acid produced in the stomach breaks up protein, the beginning of protein digestion, and kills microbes (bacteria), effectively sterilizing food. The ability to manufacture hydrochloric acid (Hcl) diminishes with age. The stomach passes along partially digested, sterilized food to the small intestine. At least that’s what’s supposed to be passed along if all is working correctly.
Small Intestine – Pancreatic Enzymes
Once the stomach has done its job, the partially digested food moves into the small intestine where enzymes secreted by the pancreas continue the digestive process according to Janice Wittenberg, RN and author of The Rebellious Body. These enzymes are essential. The three main categories are lipase (breaks down fats), amylase (breaks down carbohydrates) and protease (breaks down proteins). The symptoms of low enzyme production are similar to those of low hydrochloric acid production.
She continues by saying, “The body obtains enzymes in two ways: by manufacturing them and by eating foods that contain them (enzymes are lacking in processed foods). The number of enzymes your body produces is finite and you cannot force the production of more when you run out…"
Enzymes Stolen From Immune System
Approximately half of the body’s total enzyme production is used for digestion. Oddly enough, the body places a greater priority on digestion than on overall health. If your diet is lacking in food-source enzymes, your body appropriates them from other sites in order to attend to the digestive process. As a result, your immune system dispenses with some enzymes, preventing those enzymes from doing the work of protection. The body can be weakened to the point that it can no longer protect against outside invaders.
Enzyme supplements help balance body chemistry and help alleviate the stress placed on your digestive organs as well as your immune system.” These digestive enzymes help release nutrients from food and allow them to be absorbed into the blood.
우리 인체는 두 가지 방식으로 효소를 얻는다. 체내에서 생산하는 것, 그리고 효소가 들어있는 음식물을 섭취하는 것이다. (조리된 음식에는 효소가 결여되어 있다) 인체가 생산하는 효소는 한정적이므로 일단 효소 생산 능력이 고갈되고 나면 억지로 만들게 하는 일은 불가능하다...
인체 면역시스템에서는 효소를 뺏긴다
인체에서 생산한 전체 효소량의 절반가량은 음식물을 소화시키는데 소모된다.
우리 인체가 희한한 것은, 면역계 쪽 보다는 소화기 계통을 더 챙긴다는 사실이다. 효소가 없는 음식을 섭취하면, 인체는 다른 곳에 있는 효소를 끌어와서 음식물을 소화하는데다 투입한다. 결과적으로 면역계는 효소를 내 줌으로서, 스스로를 보호(자기방어) 하는 일을 제대로 못하게 되는 것이다. 우리 인체가 외부의 침입자 (세균, 유해물질)로 부터 지킬 수 없을 정도까지 취약해 진다. 이 때, (소화)효소제를 복용하면 인체는 생화학적 균형을 유지하게 된다. 즉, 소화기관이 음식을 소화시키는데 따르는 부담을 덜고, 면역체계도 안정화 시키게 된다.
(주: 의사가 '감기약' 처방전에 '소화효소제'를 넣는 이유는...음식물 소화할 때 체내효소를 빼앗기지 말라면서 지원군을 투입하는 것입니다.
모든 질병, 바이러스와의 싸움은 다름아닌 체내효소를 어디에 먼저 투입하느냐...그 싸움인 것입니다 )